vrijdag 25 september 2020

Alles over Sliedrecht

Ontdek het 'Verhaal van de Biesbosch Liniecrossers'

13 februari 2020

SLIEDRECHT / DORDRECHT - Onze fotograaf gaf gevolg aan de volgende oproep: 'Ga mee met de vaartocht het 'Verhaal van de Biesbosch Liniecrossers'. Stap aan boord van de overdekte rondvaartboot en vaar langs bijzondere plekken in de Biesbosch, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld.' Dit leverde deze prachtige serie foto's op.

Gedurende de laatste maanden van de oorlog voerden zogenaamde 'liniecrossers' oversteken uit om informatie, medicijnen en mensen te vervoeren. Onze fotograaf voer mee op de route van deze crossers en kwam langs plekken waar onderduikers verbleven. De Biesboschgids vertelde het indrukwekkende verhaal over verzet, onderduikers, liniecrossers, bezetting en bevrijding.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Biesbosch een grote rol gespeeld. Ten tijde van de oorlog diende de Biesbosch met zijn wirwar aan kreken als schuilplaats, waar de Duitsers de weg niet kenden en risico liepen te verdwalen. In de winter van 1944-1945 vormde de Biesbosch grensgebied tussen bezet en bevrijd Nederland. Met de zogenaamde Liniecrossings werd een levensgevaarlijke verbinding tot stand gebracht tussen nog het bezette deel van Nederland en het deels bevrijde Brabant.

In het Biesboschcentrum Dordrecht staan verhalen centraal. Verhalen, groot en klein, over verzet, over collaboratie, over onderduikers, liniecrossers, over bezetting en bevrijding. Tijdens WOII zijn vele levens ingrijpend veranderd; door gebeurtenissen die niet mogen worden vergeten om ons heden ten dage te vertellen de vrijheid te blijven koesteren.

Fotograaf: Wim van de Pol.

 

Foto Wim van de Pol
Deel dit bericht met je vrienden!