zondag 28 november 2021

Alles over Sliedrecht

Archieffoto

Scheepsbouwer Royal IHC genoemd in corruptiezaak

29 september 2020

SLIEDRECHT / ALBLASSERDAM - Nederlandse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar geruchten of scheepsbouwer Royal IHC betrokken is bij het betalen van steekpenningen voor het verkrijgen van een opdracht in Brazilië. Dat valt op te maken uit Braziliaanse rechtbankstukken, zo is te lezen in het Financieele Dagblad. 

Aanleiding hiervoor zou een opdracht voor de bouw van zes schepen in 2013 zijn. IHC kreeg deze order van ruim 1 miljard euro na bemiddeling door een Braziliaanse agent. Die zou volgens de rechtbankstukken steekpenningen hebben betaald aan directeuren van het bedrijf dat de opdracht voor de schepen gaf. 

Ook de Nederlandse Staat wordt hiermee in verlegenheid gebracht: de regering van ons land redde het bedrijf IHC een half jaar geleden van de ondergang. 

IHC heeft in 2013 bovenbedoelde zes schepen gebouwd voor de Braziliaanse olie-industrie met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. Het waren zogeheten pijpenleggers. De order was de grootste opdracht ooit voor het bedrijf.

De zes schepen werden ingezet door het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobas voor de ontwikkeling van olievelden voor de kust van Brazilië. 

De schepen werden gebouwd op de werven van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel en Kinderdijk. De klus leverde voor 4000 mensen bij IHC en toeleveranciers een jaar werk op. De eerste schepen van deze order werden 2015 opgeleverd.

Zie ook:

Lees meer over:

royal ihc corruptie
Deel dit bericht met je vrienden!