zondag 9 augustus 2020

Alles over Sliedrecht

Uitvaartfilm biedt troost bij afscheid op afstand

14 mei 2020

SLIEDRECHT -  Filmmaker Dick van den Berg had wel eens vaker een uitvaart op film vastgelegd, maar de afgelopen twee maanden nam de vraag opeens toe. “De veiligheidsregels rondom het coronavirus zorgen ervoor dat mensen naar andere manieren zoeken om het afscheid toch goed vorm te geven. Een uitvaartfilm kan geheel naar eigen wens, maar toch veilig in die behoefte voorzien”, aldus de sinds 2019 in Sliedrecht woonachtige Van den Berg.

Met een uitvaart geven we persoonlijk verdriet vorm. De manier waarop we dat doen en de aanwezigheid van anderen daarbij is een belangrijke erkenning van dat verdriet. De gezamenlijke beleving van een uitvaart zorgt voor verbondenheid en dat biedt troost bij het rouwproces dat zal volgen. Nu er nog maar een beperkt aantal mensen bij een uitvaart aanwezig kan zijn en er geen persoonlijke condoleance plaatsvindt, kan verstoring van dat rouwproces optreden.

Door de uitvaart via livestreaming te registeren, betrek je mensen alsnog bij het afscheid en hoef je geen mensen uit te sluiten. De sociale functie komt dan toch tot zijn recht en emoties kunnen met de naasten gedeeld worden.

Het op film vastleggen van een complete uitvaart kan overigens op meerdere manieren een positieve bijdrage leveren. Het op een rustig moment terug kunnen blikken op een afscheid kan ontzettend veel troost bieden, zeker als de dag zelf in een roes aan mensen voorbij is gegaan. En het biedt jonge kinderen, die de dag niet bewust meemaken, de mogelijkheid op latere leeftijd toch de uitvaart te bekijken.

Voorwaarde is wel, dat het filmen integer - met respect en aandacht - gebeurt. Dat vraagt om een professional, die weet waar het om gaat. Van den Berg is zo'n professional: "Op beeld vastleggen wat er toe doet, dat is mijn drijfveer. Vanuit mijn werk voor onder andere Kamp Amersfoort ken ik het belang van herdenken. Ik zorg er dan ook voor dat een familie letterlijk goed terug kan kijken op een belangrijke dag vol emoties. Mogelijkheden zijn er genoeg: zo kan ik met mijn team een volledige livestream bieden, niet alleen in het uitvaartcentrum, maar ook in een kerk of bij het graf waar meestal geen internetverbinding is. Maar eigenlijk is in overleg alles mogelijk. De gemonteerde film, compleet met muziek en eventueel foto's, wordt vrij snel na de uitvaart via een private-link met de familie gedeeld".
Van den Berg werkt onafhankelijk en landelijk. Zijn diensten zijn aanvullend op wat uitvaartondernemers op dit gebied aanbieden.

 

Lees meer over:

afscheid uitvaartfilm troost
Deel dit bericht met je vrienden!