woensdag 8 april 2020

Alles over Sliedrecht

Jerry en Frank: Schaakbobo's regionaal

Voorzitters Jerry van Rekom en Frank Stoute worden als schaakambassadeurs weekeinde in zonnetje gezet

21 december 2019 (door Hans Berrevoets)

door Hans Berrevoets
DRECHTSTREEK - De schaaksport is een middel tot (sociaal) contact. Schaakclub Sliedrecht heeft op dat punt een unieke traditie opgebouwd in de regio Drechtstreek.

Vandaag (21 december) is in Overijssel (Zwolle en daarna Ommen) het jubileum-weekeinde voor de jarige voorzitter van Sliedrecht, Jerry van Rekom (net 60) en voor de oud-voorzitter van  Zwijndrecht Frank Stoute (net 65). Ze werden als Beatles verkleed: Kleurrijk met natuurlijk een pruik en zonnebril op.

Kroonjaren tellen bij Sliedrecht altijd, waar zelfs al wordt gewerkt aan het kroonjaar 2035 wanneer de club een eeuw bestaat.

Zoals het vroeger een traditie was dat het schoolreisje een hoogtepunt was voor de kinderen, zo organiseert Sliedrecht jubileumfeesten in Nederland en daarbuiten, ook op websites te volgen zijn. Voor de schakers is dat  Tom van Bokhoven uit Dordrecht  met de website Tomsschaakboeken.nl .

Brug
In 2009 werd er tijdelijk een brug naar Jerry van Rekom genoemd in Antwerpen. Toen was hij vijftig jaar oud of jong. 2019 is een logisch vervolg in de Sliedrecht-traditie.

Van Rekom en Stoute worden alleen geacht het feest te ondergaan, want voor de schaakbobo's blijft het programma zo lang mogelijk geheim.

De feestcommissie - bestaande uit Johan Gijsen, Mark van Hulst, Kees van der Does, Joost Stoker en Robert van Rekom - kan dat ook creatief omgaan met de doelstelling dat de schaaksport het middel is tot (sociaal) contact.

,,Jerry van Rekom en Frank Stoute hebben hun sporen in de schaakwereld meer dan verdiend. Daarom past een jubileumfeest ook in onze traditie", zo zegt namens het bestuur Mark van Hulst, die zelf in Dordrecht woont. Dat is geen toeval want Sliedrecht heeft in de regio aantrekkingskracht en de enige club, die op donderdagavond de clubavond heeft.

Jerry van Rekom
Jerry van Rekom was in de jaren zeventig van de vorige eeuw al een verdienstelijk jeugdschaker, die toen de nationale jeugdspeler uit Dordrecht Arnold van 't Hoff eens knap versloeg op een clubavond van de toen andere schaakclub in Dordt, Groothoofd. 

Sliedrecht werd als club vanaf die tijd ook steeds sterker en groeide vanaf de tweede klasse van het distrikt uit tot een volwaardig landelijk spelende vereniging.

Jerry was van die ontwikkeling door zijn dragende rol bij het clubblad een belangrijk ambassadeur en die houding past ook Frank Stoute als een jas.

Jerry ging wel het schaken combineren met de ontwikkeling van de schaakopening De Leeuw, waarbij hij samenwerkte met zijn leraar van de Lage Waard, ir. Leo Jansen. Inmiddels zijn in binnen- en buitenland ook (schaak) boeken uitkomen van auteur Jerry van Rekom en blijft de Leeuw als opening al meer dan een kwart eeuw brullen in binnen- en buitenland.

Binnen enkele jaren is Jerry ook veertig jaar bestuurslid van Sliedrecht, waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Hij trad in die rol in de legendarische voetsporen van Piet Parel, Jan Veenis en Wout Boer en dreigt soms om bij zijn achtste lustrum als clubbestuurder te willen stoppen. De vraag is of dat wel kan. Zijn betrokkenheid bij de opening van de Leeuw is volgens een publicatie van zijn hand ook levenslang.

Sliedrecht heeft inmiddels een sterke, toonaangevende  en grote jeugdafdeling, maar mag ook rekenen op de clubtrouw van leden, zoals bijvoorbeeld Wim Hokken en Henk Prins, die tientallen jaren in sleutelrollen het clubbelang dienden. 

Bij Sliedrecht telt het sociale altijd mee en daarom is er altijd een warme belangstelling, en betrokkenheid, zeker van voorzitter Jerry, voor het lief en leed van de leden.

Frank Stoute
Frank Stoute woonde eerst in Dordrecht, maar werd toen al schaakactief bij de jeugdafdeling van Zwijndrecht. Uiteindelijk verhuisde hij naar Hendrik Ido Ambacht. Schaken en Zwijndrecht hoorden wat hem betreft wel bij elkaar.

Zelfs het gemeentebestuur van Zwijndrecht speelde een periode een vriendschappelijke  match met de club van Frank Stoute. Prima PR dus. De aanwezigheid als kopman van burgemeester Pijl Hogeweg was legendarisch. Toen mocht er nog tijdens schaakwedstrijden worden gerookt, dus er lag altijd een pijp naast het bord van de eerste burger van Zwijndrecht.

Frank werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw vanzelf de voorzitter van de club Zwijndrecht en werkte ook regionaal aan schaakactiviteiten mee.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst was zondermeer op het lijf van Stoute geschreven. Veel jeugdtalenten begonnen bij Zwijndrecht.

Stoute ontwikkelde zich daarnaast tot een landelijk bekende en erkende bierexpert in een toonaangevend bierblad. Hij testte op allerlei plekken het vocht  tot in de kloosters toe.

Schaakclub Zwijndrecht bleek uiteindelijk de dalende belangstelling van de schaaksport niet meer te kunnen beantwoorden. Frank ging daarom verder bij zijn tweede club Sliedrecht waar hij zijn remisekracht weer mocht tonen.

Bier bleef. Uiteraard zal dan ook op het jubileumfeest aan de biercultuur aandacht worden besteed. Daarom is het ook een traditie, dat na de feestavond tot in de kleine uurtjes wordt overnacht door de experts in het jubileumhotel.

De vereniging had ook in het verleden een hoge politieman als voorzitter, die ook de leiding had bij controles op de snelwegen.

De feestgangers uit in de regio en van verder weg moeten zelf ook aan de bak.
De feestcommissie heeft de volgende richtlijn gegeven:
,,Bij deze attenderen we jullie nogmaals op de opdracht die iedereen uit dient te voeren: Om het feest een persoonlijk tintje te geven, willen we jullie vragen om vooraf een opdracht uit te voeren. De opdracht luidt als volgt: 'Koop twee dezelfde (speciaal)biertjes - eentje voor Frank en eentje voor Jerry.".

Frank Stoute (65 jaar jong) en zestiger Jerry van Rekom (rechts)

De schaakvrienden Frank Stoute (links) en Jerry van Rekom keuren graag het bier uit alle windstreken. Petra van Rekom (rechts) maakt een andere keuze.

Ook in het verleden was er vaak een feest rond Frank en Jerry. Zittend geheel rechts de legendarische oud-voorzitter en wedstrijdleider in Sliedrecht, Jan Veenis (1934-2015)

De website tomsschaakboeken.nl volgt het jubileumfeest ook.

Lees meer over:

schaakambassadeurs
Deel dit bericht met je vrienden!