zondag 27 september 2020

Alles over Sliedrecht

20
apr

Aan de hand waarvan bepaal je jouw woningwaarde?

(door )

SLIEDRECHT - Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de woningwaarde van je huis. Het is in verschillende situaties belangrijk om te weten wat de waarde is. Bijvoorbeeld als je van plan bent om je huis te verkopen of om een huis te kopen. Of als je een hypotheek wilt afsluiten.

Overigens staat de woningwaarde als begrip voor de verkoopwaarde of marktwaarde. De waarde is hierbij afhankelijk van vraag en aanbod. Er is ook een intrinsieke woningwaarde die de werkelijke waarde bepaalt. Deze waarde heeft te maken met de eigenschappen van het huis, ligging en buurt.

Manieren om de woningwaarde te bepalen
Er zijn uiteraard meerdere manieren om de woningwaarde vast te stellen. Een simpel voorbeeld is het laten taxeren van het huis door een taxateur. Dat doe je bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten en een taxatierapport nodig hebt. Een taxateur bepaalt de waarde aan de hand van het huis, omgeving en de markt. Er zijn vastgestelde methodes die de leidraad vormen om tot een taxatiewaarde te komen. Een andere manier om jouw woningwaarde te bepalen, is door een online woningwaarde calculator te gebruiken. Hiermee krijg je een globale schatting van de waarde.
Het uitgangspunt met de calculator is om de schatting te laten plaatsvinden aan de hand van de gemiddelde prijsstijgingen ten opzichte van de verkochte woningen. De derde optie is het aanvragen van een woningwaarde rapport. Hiermee krijg je een betrouwbare schatting van de waarde van je woning. Een hele simpele manier om te kijken wat je huis voor waarde heeft, is door naar de vraagprijzen in je buurt te kijken. Dat geeft een schatting weer, want er zijn natuurlijk unieke factoren die prijsbepalend zijn. Bijvoorbeeld het onderhoud en eventuele extra’s, zoals een dakkapel of uitbouw.

Nauwkeurig vaststellen van de woningwaarde
Het inhuren van een taxateur is een manier om je woningwaarde nauwkeurig vast te stellen. Je bent dan wel kosten kwijt en het is daarom alleen aan te raden als je echt een taxateur nodig hebt. Bijvoorbeeld om een taxatierapport te tonen voor het aanvragen van een hypotheek. Het aanvragen van een woningwaarde rapport is voordeliger en geeft eveneens een nauwkeurige waarde weer. Deze optie is zowel handig als je je waarde van je eigen woning wilt weten als dat je van plan bent om een huis te kopen. Het is een handige leidraad als je zelf een bod uit wilt brengen zonder makelaar of als je jouw eigen huis te koop wilt zetten.

 

Lees meer over:

waarde woning
Deel dit bericht met je vrienden!