zondag 5 juli 2020

Alles over Sliedrecht

28
feb

Geld lenen is duurder geworden

(door )

Renteverhogingen consumptief krediet

SLIEDRECHT - Hoewel we de laatste tijd steeds lagere rentes op persoonlijke leningen kregen, hebben daarentegen drie kredietverstrekkers onlangs hun rentetarieven voor deze leningen verhoogd. Het gaat hier om Interbank, Findio en BNP Paribas, die de rente verhogen voor persoonlijke leningen van € 25.000,-- en hoger. Dit bedrag is bewust gekozen, omdat het een veelgevraagd bedrag voor een consumptieve lening is, waardoor de kredietverstrekkers dit bedrag vaak gebruiken om mee te adverteren. Findio en BNP Paribas, die reeds lange tijd bekend staan om hun concurrerende, lage rentetarieven, sluiten door de verhoging niet langer aan bij andere bedrijven in dezelfde markt, die nog wel lage tarieven aanbieden. Dat betekent, dat hun concurrerende positie op de leenmarkt is afgenomen. Omdat het bij een doorlopend krediet mogelijk is om het inmiddels afgeloste bedrag opnieuw op te nemen en omdat leners hiermee in de problemen kunnen komen, maakte Interbank daarnaast het aflossen verplicht.

Risk based pricing
Bovenstaande renteverhoging is noemenswaardig, omdat de leenrente inmiddels al bijna 10 jaar aan het dalen is. Ter vergelijking: in 2011 was de gemiddelde rente op een lening 11%, momenteel is deze gedaald tot gemiddeld 7%. Deze daling vindt zijn oorsprong in het rentebeleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. Die houdt de beleidsrentes laag, zodat kredietverstrekkers op een goedkope manier geld kunnen krijgen, dat ze vervolgens uit kunnen lenen. Het is echter mogelijk goedkoper te lenen, namelijk al met een rente vanaf 3.9%. Het verschil tussen dit percentage en het percentage van de gemiddelde leenrente komt voort uit “risk based pricing”. Dit betekent zoveel als “rente naar risico”, waarbij de verstrekker van de lening voor het bepalen van het rentetarief naar jouw persoonlijke situatie kijkt. Zo bepaalt de kredietverstrekker de hoogte van de rente op basis van hoe hoog hij de kans acht, dat de lening netjes op tijd door jou wordt terugbetaald.

Rentetarieven vergelijken Sliedrecht
Overweeg je om een persoonlijke lening af te sluiten en ben je op zoek naar een manier om de voor jou meest geschikte variant te vinden? Op Leningen.nl kun je verschillende leningen vergelijken, zodat je de best passende lening voor jouw persoonlijke wensen en situatie kunt kiezen. De lage rentetarieven maken het aantrekkelijk om nu geld te lenen. Daarnaast is de leeftijdsgrens voor het afsluiten van een lening verhoogd en mag je langer doen over het aflossen ervan, zodat je maandlast omlaag gaat.

 

Lees meer over:

geld lenen duurder
Deel dit bericht met je vrienden!