zondag 5 juli 2020

Alles over Sliedrecht

26
feb

Sliedrecht aangesloten bij ‘Eén tegen eenzaamheid’

(door )

Beeld: Simon Wijers via Unsplash
https://unsplash.com/photos/skZplfLeDww

Vorige week heeft wethouder Hanny Visser haar handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Dit actieprogramma heeft als doel om de stijgende eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. In de gemeente Sliedrecht voelt 57% van de 75-plussers zich eenzaam, wat meer is dan het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid niet alleen mentaal serieuze gevolgen kan hebben maar ook fysiek.

Eén tegen eenzaamheid
In 2018 werd het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ gelanceerd door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds de lancering hebben 126 gemeentes zich aangesloten. Ook doen meer dan 100 nationale bedrijven en maatschappelijke organisaties mee aan het initiatief. Niet alleen zetten ze zich actief in om de trend van eenzaamheid te doorbreken, maar hiervoor worden ook de handen ineen geslagen.

Mentale gevolgen eenzaamheid
Het meest duidelijke verband dat door wetenschappers is gevonden is het verband tussen eenzaamheid en het ervaren van depressieve klachten. Deze depressie ontstaat gedurende een langere tijd en uit zich in eerste instantie tussen een verstoord dag- en nachtritme en de behoefte aan meer slaap. Ook krijgen eenzame mensen vaker last van suïcidale gedachten naast de depressie. Deze mentale gevolgen zijn niet alleen zichtbaar onder ouderen, maar ook jongeren en volwassenen die zich eenzaam voelen. Wat daarnaast opvallend is, is dat eenzame ouderen meer dan twee keer zoveel risico lopen op het ontwikkelen van Alzheimer.

Lichamelijke gevolgen eenzaamheid
Veel mensen weten niet dat eenzaamheid kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Zo voelen eenzame ouderen sneller dat ze ‘vast’ zitten en heeft eenzaamheid net als stress een negatieve invloed op het immuunsysteem. Eenzaamheid kan dus zorgen voor een verhoogde vatbaarheid voor infecties, pijn in gewrichten en een stram gevoel bij het opstaan. Dit hoort tot een zekere mate bij de leeftijd, maar eenzaamheid kan de klachten verergeren. Gewrichtspijn kan verminderd worden door een gezonde leefstijl. Naast voldoende beweging en een gezond dieet valt hier ook voldoende sociale contacten onder.

Als de gewrichtspijn voortkomt uit een gemis uit voedingsmiddelen is dit op te lossen door een voedingssupplement zoals glucosamine te gebruiken. Eenzaamheid is echter een stuk moeilijker op te lossen. In Sliedrecht is de lokale coalitie ‘Erbij in Sliedrecht’ momenteel hard bezig om een duurzame aanpak op het gebied van eenzaamheid te ontwikkelen.

Coalitie ‘Erbij in Sliedrecht’
Erbij in Sliedrecht’ is al geruime tijd actief bezig met het aanpakken van eenzaamheid binnen de gemeente. De focus ligt niet enkel op eenzaamheid onder ouderen, maar ook op eenzaamheid onder jongeren en volwassenen. Inmiddels zijn er al 18 lokale organisaties aangesloten die inwoners van gemeente Sliedrecht helpen om de eenzaamheid die ze voelen te doorbreken. Ook inwoners die zich betrokken voelen bij dit belangrijke thema kunnen zich aansluiten bij het netwerk. Zo wordt er veel georganiseerd om ontmoetingen mogelijk te maken, bijvoorbeeld door aansluiting te vinden in een hobby of gewoon door een praatje te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de bibliotheek een gratis computercursus te volgen. Niet alleen komt men zo in contact met anderen, maar ook is het makkelijker om digitaal contact op te nemen met familie of vrienden die ver weg wonen.

 

Lees meer over:

eenzaamheid
Deel dit bericht met je vrienden!