maandag 30 maart 2020

Alles over Sliedrecht

25
nov

Waar let je als jongere op bij het kopen van een eerste auto?

(door Vincent van Wijk)

e hebt de leeftijd bereikt waarop je eindelijk je rijbewijs kunt gaan halen. Er zijn in Sliedrecht ruim voldoende rijscholen die je op deskundige wijze begeleiden naar het felbegeerde rijbewijs. En zodra je het rijbewijs op zak hebt en de leeftijd hebt bereikt waarop je zelfstandig mag cruisen door de straten van Sliedrecht, dan wil je natuurlijk ook genieten van de vrijheid die het hebben van een eigen auto je biedt. Maar waar moet je nu op letten als je als jongere je eerste auto koopt?

De eerste stap: wat wil ik en wat kan ik?

We hebben allemaal wel eens gedroomd over het besturen van een super luxe bolide. Maar het mag duidelijk zijn dat dit voor de meeste jongeren een ongrijpbare droom is, voorlopig althans. Kijk in eerste instantie niet naar wat je wilt, maar begin met wat je kunt. Met andere woorden, wat is je budget. Zodra je dat duidelijk hebt, ga je kijken naar wat je binnen dat budget voor keuzes je hebt en wat je wilt. Denk bijvoorbeeld na over hoe groot de auto moet zijn. Gebruik je de auto alleen om naar school te rijden, dan heb je genoeg aan een kleine auto. Ga je vaak op pad met  vrienden en een heleboel spullen, dan kun je beter uit de voeten met een grotere auto.

Kosten

En auto kopen is een ding, maar deze op de weg houden is een tweede. Kun je dat betalen? Onderzoek dan eerst de kosten voor de auto die je op het oog hebt. Ga vast op zoek naar de goedkoopste autoverzekering door een autoverzekering berekenen op Overstappen.nl. Op basis van deze uitkomst heb je een richtlijn van de kosten. Zoek ook op internet naar ervaringen van mensen met het specifieke automerk. Gaan ze vaak kapot en hoe duur zijn onderdelen? Vergeet ook niet te controleren wat een dergelijke auto aan wegenbelasting kost.

Proefrit

Het is nooit verstandig om op een paard te wedden. Dit werkt eigenlijk ook zo met het kopen van een auto. Staar je niet blind op een auto, zeker niet als je weinig tot geen verstand van auto’s hebt. De kans is groot dat je je hart verliest en niet meer met een objectieve blik gaat kijken bij de auto. Maak altijd een proefrit en doe dit bij voorkeur in verschillende auto’s de bij je voorkeuren passen. Neem ook iemand mee die met een neutrale en objectieve blik naar de auto kan kijken. Kijk naar het profiel van de banden en controleer de staat van het uitlaat goed, ook het deel onder de auto. Ga ook nooit in het donker voor het eerst bij een auto kijken. Ga een stuk de snelweg op en rijd een stuk met het raam open om goed naar het geluid van de auto te luisteren. Vraag ook na wanneer de auto APK gekeurd moet worden.

Deel dit bericht met je vrienden!