dinsdag 29 september 2020

Alles over Sliedrecht

25
jun

Wat gebeurt er als een alleenstaande oudere overlijdt?

(door )

Nederland is inmiddels zeker begonnen met het vergrijzen. Hierdoor neemt het aantal persoonshuishoudens ook enorm toe. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat er maar liefst drie miljoen eenpersoonshuishoudens in Nederland waren in 2018. 12 procent van deze huishoudens was 80 jaar of ouder. Helaas hebben nog lang niet al deze mensen de beste uitvaartverzekering afgesloten, als ze überhaupt al zo’n type verzekering hebben afgesloten.

Recht op een uitvaart
In Nederland geldt de regeling dat iedereen het recht heeft op een uitvaart. Dit telt dus ook voor personen die geen familieleden of vrienden hebben die een begrafenis of een crematie voor ze kunnen regelen. Als dit het geval is dan moet de gemeente waarin de overledene woonde als opdrachtgever van de uitvaart optreden. Toch zal dit niet direct gebeuren. Bij alleenstaande ouderen die geen partner hebben zal natuurlijk eerst gekeken worden of ze kinderen hebben, maar ook of ze andere vrienden of familieleden hebben. Als dit toch niet het geval is, dan moet de gemeente het toch gaan regelen.

Nalatenschap
De kosten van de uitvaart zullen dan betaald worden uit de nalatenschap van de overledene. Indien dit niet het geval is, dan zullen de kosten herhaald worden bij de familieleden. Als er dan alsnog geen geld beschikbaar is, dan moet de gemeente de begrafenis of de crematie van de overledene betalen. Dit betekent natuurlijk dan ook direct dat de gemeente bepaald hoe de uitvaart ingericht wordt. Normaalgesproken zal de begrafenis of de crematie dan relatief sober zijn. Over het algemeen zullen dan alleen hechte familieleden uitgenodigd worden, terwijl de uitvaart zeer formeel is.

Uitvaartverzekering voor alleenstaande ouderen
Als je een alleenstaande oudere bent dan is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier zul je je nabestaanden niet opzadelen met de kosten van je uitvaart. Hierdoor zullen ze natuurlijk ook niet in financiële problemen komen, aangezien de kosten betaald worden door de verzekeraar. Ook kun je met behulp van de uitvaartverzekering zelf bepalen hoe je begrafenis of crematie eruit komt te zien. Dit komt doordat je je wensen door kan geven.

 

Lees meer over:

overlijden
Deel dit bericht met je vrienden!