zaterdag 23 oktober 2021

Alles over Sliedrecht

12
aug

Wat kun je doen in Sliedrecht?

Hoewel Sliedrecht niet bijzonder lijkt, is het dorp terdege interessant voor de recreant. Met meerdere parken vormt het baggerdorp een uitstekende plek voor een picknick in de zomermaanden. Enthousiaste picknickers kunnen terecht in het Willem Dreespark met een schitterend bosplantsoen aan de noordkant. Verder kenmerkt het park zich door fraaie waterpartijen met prachtige oevers, ideaal voor een picknick. Een ander park is het Burgemeester Feitsmapark, waar niet alleen gras is, maar ook een leuke kinderboerderij en een toffe skatebaan. Daarnaast heeft het park nog een natuurspeeltuin die voor kinderen geweldig is.

Baggermuseum
Als het minder lekker weer is, is er ook genoeg te doen in Sliedrecht. Omdat het dorp bekend staat als het Baggerdorp, is het niet verwonderlijk dat Sliedrecht een heus Baggermuseum heeft. In het museum maak je kennis met de geschiedenis en de ontwikkeling van verschillende baggertechnieken die al sinds 1600 werk verschaffen in het dorp. Daarnaast kent het museum verschillende exposities die elk jaar weer anders zijn. Zo komt er jaarlijks een ander deel van de rijke museumcollectie aan bod. Hierbij valt te denken aan unieke scheepsmodellen en schaalmodellen van dijken en waterkeringen. Daarnaast is er een filmzaal waar je kunt zien hoe de baggeraars hun werkzaamheden uitvoeren. Voor kinderen is de BaggerPraktijkTuin interessant, daar kunnen ze games spelen waarmee ze de baggerindustrie leren kennen. Zo kunnen jong en oud veel leren over Sliedrechts rijke baggerhistorie in het Baggermuseum.

Sliedrechts Museum
Voor een diepere duik in Sliedrechts geschiedenis is het Sliedrechts Museum uiterst interessant. Daar vind je enkele doorlopende tentoonstellingen over bijvoorbeeld schoolklassen, bedsteden of over burgemeesters. Intussen loopt er een tentoonstelling over de gezondheidszorg in Sliedrecht die een wandeling door de tijd wil bieden. Met talloze foto’s, attributen en een unieke film uit 1904 is het mogelijk om iets van het fin-de-siècle in Sliedrecht te proeven. Ongeveer uit dezelfde tijd dateert het winkeltje van Boer. Het winkeltje werd 130 jaar geleden opgericht en was tegenover het huidige Baggermuseum gevestigd. Na het overlijden van de laatste winkeleigenaar in 1989 is het complete winkeltje aan het Sliedrechts Museum geschonken. Zo is het museum in bezit van alle facturen en betalingsbewijzen vanaf 1902 inclusief de inventaris van het winkeltje.De Lockhorst
Naast musea beschikt Sliedrecht over zwembad De Lockhorst. Met zijn buitenbaden vormt het zwembad een heerlijke plek om warme zomerdagen door te brengen. De uitgestrekte ligweiden bieden voldoende plaats om heerlijk te zonnen en te liggen. Als je echt wilt opfrissen kun je een duik nemen in het ijskoude badwater. Op frissere dagen biedt het verwarmde binnenbad uitkomst. Het gezellige familiezwembad is gevuld met bronwater dat garant staat voor een hoge waterkwaliteit. Kwaliteit, hygiëne en veiligheid staan dan ook voorop in zwembad De Lockhorst. Naast een bronbad heeft de Lockhorst nog een partycentrum, brasserie en sporthal.Trein en fiets
Sliedrecht is per fiets en openbaar vervoer uitstekend te bereiken. Overdag stopt de treindienst van QBuzz elk kwartier in het baggerdorp. Vergeet bij het uitstappen ook niet om het station te bekijken. Het fraaie stationsgebouw is eeuwenoud en voorzien van een goed restaurant. Hier kun je nog dineren in de stijl van de 19e eeuw, toen de spoorlijn in Sliedrecht werd aangelegd. Met de trein kun je jouw fiets gratis meenemen. En ondertussen kun je een spel spelen op je mobiel, zoals online blackjack. Met de fiets kun je alle bestemmingen in het baggerdorp bezoeken, want groot zijn de afstanden niet. Vergeet dan ook niet om naar de rivier (De Merwede) te fietsen en je te laten verrassen door het mooie uitzicht.

Deel dit bericht met je vrienden!