zaterdag 31 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

17
jul

Zo kun je zelf het logo van je favoriete club maken

(door Hans Huisman)

Als je het embleem van je favoriete voetbalclub aan de muur wilt hangen dan kun je dit in principe vast ergens kopen, maar het is nog veel leuker om het helemaal zelf te produceren. Uiteraard heb je hiervoor wel een aantal machines nodig, maar 3d printen Haarlem of in andere delen van Nederland is tevens mogelijk bij een speciale print service. Dit is natuurlijk een stuk makkelijker want je hoeft zelf geen apparaten aan te schaffen. Naast het 3d printen kan zo’n logo overigens ook op andere manieren ontwikkeld worden, zoals je in dit artikel kunt lezen.
 
Wat is CNC draaien?
Je kunt het logo van je favoriete club onder meer produceren door gebruik te maken van een CNC draaimachine. Dit is een speciale methode wat ook wel CNC draaien genoemd wordt. Wat dit precies is? Nou, CNC draaien is een techniek om een materiaal zogenoemd te verspanen. Je kunt dit op een manuele manier doen, maar het is vele malen sneller en gemakkelijker om het computergestuurd te doen. Dit zal dus gedaan worden op een CNC draaibank, zoals eerder al genoemd is. Dit apparaat kan zowel verticaal als horizontaal ingezet worden. Voor welke richting je kiest hangt af van het gewicht en de tolerantie van het gebruikte materiaal. Er zijn namelijk allerlei soorten materialen waaruit je kunt kiezen bij dit proces.
 
Wat is CNC frezen?
Naast het CNC draaien kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van CNC frezen om het logo van je favoriete club te ontwikkelen. Deze methoden lijken wat op elkaar, maar zijn toch wel handig. Het valt namelijk beter te vergelijken het boren of het snijden van een materiaal. Voor het CNC frezen gebruik je uiteraard ook een speciaal apparaat. Het product zal in de CNC freesmachine vastgehouden worden waardoor het constant op dezelfde plek blijft. Het apparaat draait er dus steeds om heen. Hierbij geldt net zoals bij de CNC draaimachine dat het automaat verticaal en horizontaal geplaatst kan worden. Het gewicht en de tolerantie van het materiaal waarmee je gaat werken zal dus weer bepalen welke kant het beste is.
 
Welke materialen kun je hiervoor gebruiken?
Als je gaat CNC frezen of draaien dan kun je dus heel erg veel verschillende materialen gebruiken. Het hangt onder meer van je eigen smaak af voor welk materiaal je kiest, maar ook je budget speelt een rol in je keuze voor het materiaal dat je gaat gebruiken voor het produceren van het logo van je favoriete voetbalteam. Desondanks is het aanbod van het materiaal nog wel enigszins schaars. Bij het CNC werk kun je namelijk met name gebruik maken van kunststoffen en metalen materialen. BIj het metaal kun je onder meer kiezen voor roestvrij staal, titanium en aluminium. Qua kunststof is de keuze wat ruimer, zoals bijvoorbeeld polycarbonaat, PET en ABS.
 
Hoe kun je de oppervlakte van het embleem afwerken?
Bij het CNC frezen heb je ook nog de optie om de oppervlakte van het logo van je favoriete club af te werken, wat op meerdere manieren kan. Je kunt onder meer kiezen voor de standaard afwerking. Hierbij zul je waarschijnlijk een paar markeringen van het gereedschap van de machine zien. Het kan dan ook een mooier uiterlijk geven als je kiest voor een parel gestraalde of glad gemaakte afwerking. Het parelstralen wordt met name gebruikt voor de esthetische kwaliteit van het object. Hierbij krijgt de oppervlak een satijnen of een matte look. Dit zal er dus ook voor zorgen dat de markeringen van het gereedschap weggehaald worden. Het gladmaken van het materiaal zal gedaan worden door het product te bewerken met een lagere voedingssnelheid.

Lees meer over:

logo
Deel dit bericht met je vrienden!