zondag 27 september 2020

Alles over Sliedrecht

Sfeer beeld uit zusterstad Orăștie
08
mei

Zusterstad Orăștie

(door )

SLIEDRECHT - Het staat in Nederland bij het binnenrijden van veel steden aangegeven. Amsterdam is een stedenband met Athene aangegaan, Alkmaar heeft met maar liefst vijf steden en Sliedrecht is verbonden aan Orăștie (Roemenië). Maar wat houdt dat in, zo'n zusterstad? En wat heeft Sliedrecht te maken met Orăștie?

Partnersteden
Een zusterstad of partnerstad is een stad of dorp die een vriendschappelijke band onderhoudt. Dit begrip heet jumelage. Men spreekt ook wel van een stedenband. Zoals het echte partners, vrienden en zusters betaamt, staan de steden elkaar bij vanuit gemeentelijke en particuliere initiatieven. De stedenband kan ontstaan zijn doordat de twee plaatsen dezelfde naam hebben (hetgeen het geval is bij veel Duitse, Nederlandse en Belgische steden), maar de oorzaak kan ook iets anders zijn. De allereerste zustersteden waren er al in de eerste eeuw, maar na de Tweede Wereldoorlog werden stedenbanden gesloten met het oog op begrip en verzoening, en om handel en cultuur te stimuleren.

Orăștie
Op tv en internet is zelden iets te zien of te lezen over de stedenbanden. Toch is de vraag: is Orăștie een beetje de moeite waard? Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo. Het Transsylvanische plaatsje telt rond de 20.000 inwoners en ligt hemelsbreed 200 kilometer van hoofdstad Boekarest. Maar wie zoekt, die vindt. Het stadje heeft een rijke geschiedenis. In 1582 werd er de "Bijbel van Orăștie" op papier gedrukt, dit was één van de eerste vormen van boekdrukkunst in het Roemeens. Er staat een indrukwekkende burcht waarin de Saksische en de Hongaarse kerk gevestigd zijn. De ruïnes van het typisch middeleeuwse fort, de Cetatea Orăștiei, zijn een bezienswaardigheid, evenals het etnografisch museum. Voorzieningen zijn er genoeg.

Arsenal Park
Arsenal Park is een groots opgezette vakantiebestemming met een militair thema, het beslaat 88 hectare. Ideaal voor vakantievierende gezinnen. Er is een avonturenpark, een militair openluchtmuseum en een waterpark en allerlei activiteiten: militaire drills, airsoft, boogschieten, paintball, speurtochten, ritjes met karrenwagens. Ook besteedt men er de tijd aan sporten, fitnessen, minigolfen, skaten en schaatsen.

Weer eens wat anders
Al met al is Orăștie een interessante bestemming om eens te bezoeken. En een goedkope manier van vakantie vieren bovendien. Roemenië staat niet bepaald bekend als dure bestemming, wel als plek met veel cultuur, geschiedenis en natuur. Er zijn heel veel eeuwenoude binnenstadjes, robuuste kastelen en kloosterkerken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Het is eigenlijk vergelijkbaar met Zuid-Frankrijk of Italië, dus zeker de moeite waard. Bovendien is het bijzonder wanneer bewoners van verwante steden kennis met elkaar maken. Andere Sliedrechters deden dat ook al.

 

Lees meer over:

zusterstad orastie
Deel dit bericht met je vrienden!