Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Appie Krijnsen wil Sliedrecht Sport klaarstomen voor de play-offs'
04okt 2014

Appie Krijnsen wil Sliedrecht Sport klaarstomen voor de play-offs

SLIEDRECHT - Appie Krijnsen, de trainer van Sliedrecht Sport, was vorig seizoen niet gelukkig met het ingevoerde play-off systeem. De jacht op de derde landstitel in successie strandde in de beslissende fase van de competitie. ,,Het seizoen daarvoor lieten we in topwedstrijden ook punten liggen. Dat had echter geen gevolgen omdat we het hele jaar door zeer constant presteerden.” Aangezien veel speelsters zijn vertrokken en het tijd kost een ingespeeld team op te bouwen, tempert hij de verwachtingen. ,,We moeten er klaar voor zijn als over een halfjaar de play-offs beginnen.”

,,’Misschien is Sliedrecht Sport wel niet de beste ploeg van Nederland’. Met die gedachte zullen teams tegen ons aantreden en dat vind ik eigenlijk wel fijn. Het geeft rust. We zijn geen opgejaagd wild meer. In de afgelopen seizoenen waren we de absolute favoriet. Tegenstanders hadden niets te verliezen en konden vrijuit volleyballen.” Krijnsen verschuilt zich niet. ,,Natuurlijk doen we mee om het kampioenschap. Daar is de structuur van de club naar. Om voor de prijzen te gaan. Ik heb een prima selectie tot mijn beschikking. Daar kunnen we zeker hoge ogen mee gooien, maar gun ons wel tijd. Bij de start van de play-offs moeten we er staan. Dan komen de wedstrijden van alles of niets. Wedstrijden waarin we vorig jaar, maar ook het jaar daarvoor al in de beker, mentaal niet sterk genoeg waren. We waren niet hard genoeg voor onszelf en speelden lafjes, vond ik. Fouten vermijden leek het belangrijkst terwijl je dan juist fouten gaat maken.”
Op ramkoers’
Dan verschijnt een brede grijns. ,,Gelukkig hadden het bestuur en ik elkaar al de hand geschud om er nog een derde jaar aan vast te plakken. Op dat moment was daar ook alle reden toe. We lagen op ramkoers. Zowel in de beker als in de competitie denderden we op de titel af. Niemand leek ons af te kunnen stoppen. Achteraf gezien hebben we te vroeg gepiekt. Doordat er veel mutaties zijn, staan we nu voor een nieuwe uitdaging. Dat is leuk. Om de potentie van dit team om te zetten in klinkende resultaten en aan het eind van de rit prijzen te pakken want daar doe je het tenslotte voor. Ik heb daar vertrouwen in. Belangrijker is echter het zelfvertrouwen van de speelsters. Zij moeten in zichzelf en in het team geloven en keer op keer willen en durven laten zien wat ze kunnen. Onbevangen het veld in gaan. Lukt het een keer niet dan wissel ik, maar niet omdat ik boos ben.”
Competitiestart
Vanavond gaat de competitie van start. Sliedrecht Sport opent met een thuiswedstrijd tegen Lycurgus. Krijnsen rekent op een reguliere overwinning. ,,Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, maar als we met gedrevenheid volleyballen en in het veld ons verstand gebruiken, winnen we normaal gesproken netjes met 3-0.” Een ander verhaal wordt de dubbele ontmoeting met Vasas Boedapest. De eerste wedstrijd is al over drie weken. ,,Daar moeten we dus al klaar voor zijn. Ik denk dat we een goede kans maken, maar het zal zeker niet gemakkelijk worden.”
Ander leven’
De 53-jarige Brabander (Krijnsen woont in Berkel-Enschot) nipt van zijn Duveltje en zit er ontspannen bij. Hij is gepokt en gemazeld in de volleybalwereld en heeft successen behaald in binnen- en buitenland. Sliedrecht Sport is misschien wel zijn eindstation. Club en trainer gaan aan het eind van het seizoen uit elkaar omdat de vereniging het beleid hanteert dat er na drie jaar een nieuw gezicht voor de groep staat. ,,Daar kan ik me deels in vinden”, zegt Krijnsen. ,,Het is in elk geval duidelijk.” Waar Sliedrecht Sport op zoek zal gaan naar een opvolger, keert de gelouterde oefenmeester het volleybal de rug toe. ,,Eén jaar, twee jaar … misschien keer ik wel nooit meer terug. Mensen die zeggen dat ik dat niet kan, dat ik geen volleyballoos bestaan kan leiden, moesten eens weten. Ik val echt niet in een diep, zwart gat. Sowieso heb ik een drukke baan als docent op de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding, red.) in Arnhem. Het besluit om er uit te stappen is ook ter zelfbescherming. Het is bijna niet meer te doen. Zowel het onderwijs als de sport vreet tijd en energie. Ik zet me met hart en ziel in, maar ik ben ook graag thuis bij mijn vrouw en onze 13-jarige zoon en als het een keertje kan gooi ik de racefiets in de auto en rijd ik naar de Ardennen om daar een toertocht te maken. Heerlijk! Een heel ander leven zou ik geweldig vinden. Ergens in het noorden van Spanje een oud huisje kopen en opknappen, zelf groenten verbouwen (dat kan ik nog niet, maar dat leer ik wel) en, om het compleet te maken, een restaurantje beginnen … daar droom ik al jaren van.”
Warm bad’
Het is aan Sliedrecht Sport te danken dat Krijnsen überhaupt nog actief is als volleybalcoach. ,,Twee jaar geleden werd ik gebeld door Cees Boer (de voorzitter, red.). Daar was ik verbaasd over. ‘Weet je dan niet dat ik al twee  jaar geen trainer meer ben’, vroeg ik, maar dat deerde niet. Ze kenden me nog uit het verleden. De vereniging heeft het organisatorisch op de rails staan en is stapsgewijs uitgegroeid tot een topclub. Daar heb ik respect voor. Uit piëteit ben ik op de uitnodiging ingegaan. Niet omdat ik verlangde naar een terugkeer, maar uit nieuwsgierigheid. Omdat het aanvoelde als een warm bad was het snel beklonken.” Sliedrecht Sport was toen nog in de race voor de titel. ,,Vanuit de underdogpositie zijn ze, voor het eerst in de clubgeschiedenis, kampioen geworden en later wonnen ze ook de beker. ‘Nou trainer, ga dat maar eens evenaren’, dacht ik bij mezelf. Succes prolongeren is moeilijk. Door zeer constant te presteren en regelmatig heel goed volleybal te spelen slaagde het team erin weer kampioen te worden. Een knappe prestatie die we helaas het afgelopen seizoen geen vervolg hebben gegeven omdat we er niet stonden op de momenten dat het móest gebeuren. Dat je niet mag verliezen omdat je anders niet meer meedoet. De bekernederlaag in 2013 was daar al een indicatie van. Dit jaar volgt een herkansing en daar heb ik heel veel zin in. We stomen het team klaar voor de play-offs.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!