Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Cees en Marjan Boer zijn vergroeid met Sliedrecht Sport'
05jan 2015

Cees en Marjan Boer zijn vergroeid met Sliedrecht Sport

SLIEDRECHT - Veel leden van volleybalvereniging Sliedrecht Sport weten eigenlijk niet anders dan dat Cees Boer voorzitter is. Ook zijn vrouw Marjan is al drie decennia een vertrouwd gezicht binnen de club. Onlangs kregen ze allebei een gemeentepenning uitgereikt. ,,Toen ik werd gevraagd om voorzitter te worden, moest ik dat natuurlijk wel even overleggen met het thuisfront.”

Dat was in 1984. Cees was pas 26 jaar en stak Marjan, die Ja zei, aan met het volleybalvirus. ,,Cees sprak er zo vaak over dat ik echt een keer mee moest gaan. De familiaire sfeer sprak me aan. Het deed me denken aan de tijd dat ik als kind korfbalde. Volleyballen vond ik ook leuk, maar dat deed ik alleen op school.” Cees volleybalde al in zijn jonge jaren. ,,Ik werd lid toen ik elf of twaalf was. Eerder kon helaas niet omdat het circulatievolleybal voor de jeugd nog niet bestond. Toen dat werd geïntroduceerd gaf dat een enorme impuls aan de vereniging. Zo zijn er in al die jaren dat ik een bestuursfunctie uitoefen – hetzij als voorzitter hetzij als vice-voorzitter – steeds impulsen geweest waardoor de club, die ambities had, doorgroeide.” Cees was naar eigen zeggen vooral van het organiseren. ,,Mijn ambities lagen op dat vlak. Ik heb vooral in vriendenteams gespeeld. Daarnaast heb ik, zoals zoveel leden, van alles gedaan: Fluiten, coachen, achter de bar, in het jeugdbestuur en de sponsorcommissie. Vrijwilligerswerk speelde toen al een belangrijke rol. Vele handen maken licht werk.”
‘Gezamenlijk succes’
Dat gezegde gaat nog steeds op. Sliedrecht Sport is in de kern onveranderd gebleven. Het grote verschil met dertig jaar geleden is wel dat de vaandelteams, zowel bij de senioren als de jeugd, op een veel hoger niveau spelen. Het damesteam groeide zelfs uit tot de beste ploeg van Nederland. Onder het bewind van Boer, die in 1996 ook voorzitter werd van Stichting Topvolleybal Sliedrecht. Hij is de eerste om zijn eigen aandeel af te vlakken. ,,Het is een gezamenlijk succes waar zeer veel mensen aan hebben bijgedragen. Volleybal is een teamsport bij uitstek, dat zie je terug binnen de hele club.” ,,Vandaar dat ik me zo snel thuis voelde”, haakt Marjan in. ,,Ik rolde van het één in het ander. Het is gewoon lekker om in je vrije tijd actief te zijn en een steentje bij te dragen.” Ze maakt deel uit van de activiteitencommissie en is bar- en keukenvrijwilliger. Toen ze kennismaakte met Sliedrecht Sport besloot ze ook het veld op te stappen. ,,Ik volleybal nog steeds. Wekelijks tegen een bal slaan en al je energie in een wedstrijd stoppen, kan ik echt nog niet missen.” Het gezin diende zich wel aan te passen. ,,In de loop der jaren is dat gemakkelijker geworden. We hebben vier kinderen en die volleyballen allemaal.”
Beleving
Veel Sliedrechters beleven volleybal. ,,Om die beleving draait het allemaal”, zegt Cees. ,,Je moet een keer geweest zijn. Een volle Stoep oefent een enorme aantrekkingskracht uit. Daar hebben we maximaal van geprofiteerd toen we halverwege de jaren tachtig van De Valk hier naartoe verhuisden. Het bestuur zette hoge ambities neer. We organiseerden een interland. Nederland – Japan werd in Sliedrecht gespeeld. Verder zijn we stap voor stap gaan bouwen aan een club die zowel kwantitatief als kwalitatief de potentie had om een flinke groei door te maken. Wél geleidelijk, we hebben nooit iets geforceerd. Zelfs niet toen het damesteam in het seizoen 1997-1998 promoveerde naar de eredivisie. Het overkwam ons waarna we eigenlijk heel nuchter zijn gaan bedenken wat we moesten doen om ons op het hoogste niveau te handhaven. Hoewel we er niet op hadden gerekend, gingen we het niet uit de weg.”
‘Betrokkenheid’
Met diezelfde instelling werd ook de kans om Europees te spelen met twee handen aangepakt. Vorig seizoen bereikte Sliedrecht Sport, die twee jaar achtereen de landstitel had veroverd, de vierde ronde. Tegen de verwachting in. Er waren immers maar twee rondes begroot. Sponsoren maakten het mogelijk dat de selectie toch twee verre reizen kon maken. ,,Dat tekent hun betrokkenheid. We zijn zeer blij met de hechte relaties die we hebben opgebouwd.” Hun trouw en de motivatie van de vereniging om aan de top te blijven zorgen ervoor dat het team dit seizoen een voorname kandidaat is om de landstitel te heroveren. 2015 moet echter vooral ook het jaar worden waarin een langgekoesterde wens in vervulling gaat met de bouw van een nieuwe sporthal aan de Benedenveer waarvan Sliedrecht Sport de hoofdgebruiker wordt. Het streven is om dit jaar te beginnen met de bouw. De sporthal zou voor aanvang van het seizoen 2016-2017 gereed moeten zijn. Net als nu gaat Sliedrecht Sport de kantine exploiteren. ,,Ook dat is een belangrijke factor gebleken. Sliedrecht Sport groeide uit tot een vereniging waar mensen zich bij aansloten vanwege enerzijds de sportieve successen die werden behaald, maar anderzijds zeer zeker ook vanwege de gezelligheid en het veilige, sociale klimaat. Er ontstaan veel vriendschappen, op elk niveau.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!