Zwaar gehavend Sliedrecht laat zien dat zij wel kan knokken

20 augustus 2015

SLIEDRECHT - Toen Sliedrecht jongstleden zaterdag kansloos verloor van Heerjansdam prikkelde trainer Kees van Loon zijn ploeg met de opmerking dat Sliedrecht goed kan voetballen, maar niet kan knokken. Twee dagen later bewees een zwaar gehavend team het tegendeel door hardwerkend een 2-0 zege te boeken op Oranje Wit.

Door Joop Hartog
Het zat Sliedrecht op Tweede Paasdag niet erg mee. Het feit dat zowel Johan Versluis als Joey Rijsdijk niet konden spelen vanwege een schorsing was al een zware aderlating,  daar kwam nog bij dat ook Jordy de Jong (blessure) en Theo Lucius (ziek) ontbraken. Na twee minuten verliet Lorenzo Borsboom het veld met een fikse enkelblessure hetgeen tot gevolg had dat de hele achterhoede vernieuwd was. Tim van Stek op rechts, Serhan Eyupoglu en Levy Liesdek centraal en de voor Borsboom ingevallen Danny Struijk op links moesten de zaak klaren in verdedigend opzicht. Het vertoonde spel was niet geweldig. Veel balverlies en misverstanden in de passing. Echter, ook Oranje Wit kon nauwelijks gevaarlijk worden. Er konden alleen een paar afstandschoten en scrimmages in het strafschopgebied worden genoteerd. Sliedrecht kon aanvallend niet veel potten breken. De spitsen Dennis Verhoef en Ronald Snap werkten hard, maar kregen weinig ruimte van Oranje Wit, dat soms fors uit de hoek kwam en op het randje speelde. Scheidsrechter Roeland had misschien wel wat eerder of meer gele kaarten kunnen geven. Diverse Sliedrecht-spelers werden het slachtoffer van vaak te ruwe charges. De 0-0 ruststand was terecht. Basjan Munten, de doelman van de thuisploeg, moest in de extra tijd nog wel een sublieme redding verrichten nadat hij in eerste instantie een hoge bal half had weggewerkt.
Defensie als een huis
Na de kantwissel had Sliedrecht duidelijk het betere van het spel. Alhoewel nog steeds niet sprankelend en ondanks veel fouten was goed te zien dat de ploeg erin geloofde en bereid was diep te gaan. Na een goede voorzet van Struijk  zag Rory Willemstijn zijn harde schot op het laatste moment worden geblokt door een verdediger. De verdediging van Sliedrecht stond na een onwennige eerste helft als een huis. De Dordtse goaltjesdief Brandon Kônemann, die al een kleine twintig keer scoorde, kwam niet aan de bal tegen het gelegenheidsduo Liesdek en Eyupoglu. Ook Van Stek en Struijk stonden hun mannetje. Vanuit die basis drong Sliedrecht steeds nadrukkelijker de tegenstander terug op eigen helft. Het laatste kwart van de wedstrijd liet duidelijk zien dat Sliedrecht ondanks de vele invallers geen genoegen wenste te nemen met een puntendeling. De wissels die Van Loon toepaste, waren aanvallend gericht. Shurnel Francois kwam in het veld voor Rory Willemstijn en Kenny Stuy van den Herik loste Ronald Snap af. Er volgden enkele kansen op rij met onder andere een gevaarlijke kopbal van Serhan Eypoglu en een inzet van Dennis Verhoef. In deze fase hield Oranje Wit-keeper Nicky de Jong zijn ploeg met enkele mooie reddingen op de been.
Vechtlust beloond
Sliedrecht kreeg toch nog loon naar werken. In de voorlaatste minuut was er sprake van een wirwar van spelers in het strafschopgebied, met telkens weer een been dat de bal tegenhield. Uiteindelijk vond Luciano van Harlingen de opening. Hij knalde onberispelijk de 1-0 binnen. In blessuretijd werd Verhoef aangetikt in het strafschopgebied en kon Stefan van Dam zijn ploeg vanaf de elfmeterstip naar een dikverdiende 2-0 overwinning schieten. Geen sprankelend voetbal, zelfs geen goed voetbal, maar wel heel veel inzet en vechtlust. Ook dat kan punten opleveren. De woorden van de trainer werden gelogenstraft. Het team heeft revanche genomen voor de wanprestatie twee dagen eerder tegen Heerjansdam. Zaterdag speelt Sliedrecht, dat nu net zoveel wedstrijden heeft gespeeld als koploper Heinenoord en de achterstand verkleinde tot vijf punten, een uitwedstrijd in en tegen Dinteloord. Aftrap: 14.30 uur.