Mannen Sliedrecht Sport blijven koploper

14 november 2016

SLIEDRECHT - Afgelopen zaterdag stond er dan toch iets van en lakmoesproef op het programma. De afgelopen jaren had Sliedrecht Sport nooit van Cito uit Zeist weten te winnen. Pikant detail is dat trainer-coach Paul van der Ven eind vorig seizoen de overstap maakte van Zeist naar Sliedrecht. Kortom, de wedstrijd had alles in zich om tot een echte kraker uit te groeien, maar Sliedrecht trok toch nog vrij makkelijk aan het langste eind: 1-3. Omdat Volley Tilburg niet in actie kwam, leverde dat voor het eerste de ongedeelde koppositie op.

Uitgerust met wat handige ‘inside’ tips van de coach, ‘let op de prikballen van Dirk Peek, het praten van de diagonaal en de diagonale klappen van hun buitens’, werd er scherp begonnen aan de wedstrijd en leidde serviceseries van Niels Vermeulen en Tom Feldkamp direct tot een voorsprong. Ballen die terugkwamen werden eenvoudig door Tristan Keijzer en Yorick de Groot op het net gebracht, waarna vooral de middens veelvuldig wisten te scoren. Al snel stond er een voorsprong van zo’n zeven punten op het scorebord en deze kwam niet meer in gevaar. Blokkerend stond het als een huis, met name op de rechtsvoor kwam Cito er niet doorheen. De eerste set ging vrij eenvoudig naar Sliedrecht: 16-25.

Side-out vergeten
De tweede set was een ander verhaal. Sliedrecht begon te afwachtend met weinig servicedruk en Cito kwam beter in het spel. Doordat zij redelijk eenvoudig hun pass konden brengen, wist hun spelverdeler z’n mannen makkelijk vinden. Blokkerend hadden de blauw-witten deze set weinig te vertellen en werd af en toe vergeten de side-out te maken. Gevolg hiervan was dat Cito deze set langzaam weg kon lopen. Een dubbele wissel werd nog ingezet, maar ook Daniël van Helden en Eargenell de Cuba konden de score niet omdraaien: 25-22.

Breekpunt
De derde set was Sliedrecht Sport vastbesloten om het niveau van de eerste set weer op te pakken. De aanval moest overtuigender met meer lef in de service en rust in de pass. Dit ging deze set al beter dan de set ervoor, maar toch kon Cito eenvoudig bijblijven en zelfs de voorsprong pakken. De hele set liep Sliedrecht zo’n twee punten achter en het leek wederom op setwinst voor Zeist uit te draaien. Michael van Leeuwe bracht echter redding door drie directe servicepunten op rij te produceren en de stand om te draaien. Opeens was het geloof weer terug, de aanval werd overtuigend, de wil om te verdedigen was er weer en het spel van de eerste set kwam langzaam weer terug. Aan de buitenkant wisten Gerard Baan en De Cuba de balletjes binnen te slaan en passend stond het weer als een huis. Boven de twintig werd keer op keer de side-out gemaakt, waardoor Cito niet langszij wist te komen. Een gelukkige laatste bal besliste deze set in Sliedrechts voordeel: 23-25.

Gas open
In de vierde set ging het gas bij Sliedrecht Sport meteen goed open. Cito besefte dat het over was. Iedereen aan Sliedrechtse kant kon aan spelen toekomen. Het verschil werd gedurende de set groter en met 15-25 werd de laatste set binnengehaald, de 1-3 winst was een feit en drie punten konden mee naar Sliedrecht worden genomen. Later op de avond werd bekend dat HLB verloor van Zaanstad en dat Sliedrecht Sport daardoor momenteel de enige echte koploper van de Topdivisie is. Zaterdag staat Stichting Webton uit Twente, momenteel de nummer vijf van de ranglijst, op het programma. Een geduchte tegenstander, welke vooraf werd gezien als voornaamste titelkandidaat.

Verslag: Gerard Baan