Massaclaim tegen Chemours: Hulp voor slachtoffers van PFAS-uitstoot
DRECHTSTEDEN - In januari 2025 wordt een belangrijke rechtszaak aangespannen tegen Chemours, een chemiebedrijf wegens de onrechtmatige uitstoot van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) in de regio’s Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. PFAS worden in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker, vruchtbaarheidsstoornissen en immuunsysteemziekten. De slachtoffers, waaronder omwonenden en (ex-)werknemers van Chemours, hebben zich aangemeld om gezamenlijk een schadeclaim in te dienen.
Schadevergoeding en crowdfunding
De slachtoffers eisen schadevergoeding die in sommige gevallen kan oplopen tot 100.000 euro per persoon. Het totaalbedrag van de claim zal daardoor in de miljoenen lopen. Aangezien de juridische en medische kosten hoog zijn, is er een crowdfundingactie opgezet om de betrokkenen financieel te ondersteunen en aanvullend onderzoek mogelijk te maken. Sofie Wortelboer, office manager bij PKLC BV, roept op om de campagne via sociale media en andere kanalen te steunen. De crowdfundingactie is te vinden op deze link.
Internationale voorbeelden en toekomstige acties
De claim heeft steun van wetenschappelijke studies die het verband tussen PFAS en ernstige ziektes aantonen. Begin vorig jaar werd Chemours in de VS gedwongen tot een schikking van 1 miljard dollar voor slachtoffers van PFAS-uitstoot, wat het belang en de kansen van de claim benadrukt. Ook in België werd het bedrijf 3M veroordeeld voor soortgelijke stoffen.
Om de situatie in Nederland aan te pakken, organiseert PKLC BV in oktober 2024 een congres met wetenschappers en experts die de Dordtse bevolking informeren over de saneringsplannen voor grond, water en lucht. De informatie wordt opgeslagen in een databank die toegankelijk zal zijn voor iedereen, inclusief politieke partijen. PKLC BV dringt er daarnaast op aan dat de GGD en de Minister van Volksgezondheid de gezondheid van de regio nauwlettend monitoren.
Oproep tot deelname
Slachtoffers van de PFAS-uitstoot kunnen zich nog steeds aanmelden via www.c8claim.nl om hun schade te claimen. De juridische strijd tegen Chemours gaat door, en de slachtoffers hopen op gerechtigheid en compensatie voor de gezondheidsproblemen die ze door de vervuiling hebben opgelopen.