Geduldig Sliedrecht sprankelt niet

18 november 2015

SLIEDRECHT - De voor Sliedrecht altijd moeilijke uitwedstrijd tegen het Dordtse Oranje Wit werd vooraf gezien als een sleutelduel om aan te pikken bij de koplopers Heinenoord en Nieuw-Lekkerland of in de subtop te geraken. In een wedstrijd die weinig tot geen spektakel te zien gaf, trokken de gasten aan het langste eind: 0-1.

Door Joop Hartog

Met Lorenzo Borsboom voor Jordy de Jong op de rechtsachterpositie begon Sliedrecht voorzichtig aan deze belangrijke uitwedstrijd. Oranje Wit had andere plannen en zette direct veel druk naar voren. Dit resulteerde in een aantal kansjes. Doelman Basjan Munten tikte een vrije trap van Oranje Wits’ topscorer Brandon Könemann uit de bovenhoek en een fraaie kopbal van Sharog Susani ging maar net naast.

Lange ballen

Door de agressieve en storende manier van spelen kreeg Sliedrecht in aanvallend opzicht geen tijd en ruimte om te combineren. Hierdoor werd veelvuldig de bal heen en weer geschoven in de verdediging waarna meestal een lange bal volgde. De verdediging van Oranje Wit werd daardoor nauwelijks getest. Tot in de dertigste minuut de van een blessure teruggekeerde centrumspits Roy Leeuwestein in stelling werd gebracht door Dennis Verhoef en rakelings overschoot. ,,We speelden niet op deze manier om tegendoelpunten te voorkomen, maar de tegenstander dwong ons dit te doen”, analyseerde aanvoerder Stefan van Dam na afloop. ,,Onze middenvelders waren door het systeem dat Oranje Wit speelde bijna niet te bereiken”. Echter, ook de thuisploeg wist geen kansen te creëren. Een onterechte gele kaart voor Dennis Verhoef wegens een vermeende schwalbe en een schandalige overtreding op diezelfde Verhoef door Julian van Houselt (slechts geel) betekende een teleurstellende eerste helft die met 0-0 werd afgefloten door scheidsrechter Van Dijk.

Vleugelspel

In de tweede helft werd al snel duidelijk dat Oranje Wit niet de kracht had om de tegenstander op dezelfde manier als in de eerste helft vast te zetten. Het middenveld van Sliedrecht kon gemakkelijker worden bereikt en in balbezit blijven. Veelvuldig gebruik van de vleugels – met name op links via Luciano van Harlingen – leverde verschillende mogelijkheden voor het doel van de Dordtenaren op. Echter, voorlopig zonder resultaat. Er hing een doelpunt in de lucht en dat kwam ook. Na wat mislukte pogingen en gemiste kansen van onder andere Luciano van Harlingen en Onur Ulusan was het Rory Willemstein die een venijnig schot afvuurde richting de benedenhoek. Keeper Nick de Jong kon de bal nog met een uiterste krachtsinspanning tot corner verwerken. Johan Versluis tikte uit de hoekschop de 0-1 binnen met nog maar zes officiële speelminuten op de klok.

‘Soort schaakspel’

Oranje Wit had een gewaagde tactiek gehanteerd, maar kon dit geen negentig minuten volhouden. Sliedrecht bleef ondanks matig spel vrij gemakkelijk overeind. Trainer-coach Kees van Loon had niet bepaald genoten van de wedstrijd: ,,Dat komt omdat Oranje Wit respect had voor ons en wij ook zeker respect voor Oranje Wit, want ik heb begrepen dat Sliedrecht zelden punten meeneemt uit Dordrecht. Door het wederzijds respect werd het, zeker in de eerste helft, een soort schaakspel. In de rust hebben we afgesproken ze nog een kwartier te laten uitrazen. Dat is uitgekomen. We hebben het geduld bewaard.”

Zaterdag 4 oktober volgt een thuiswedstrijd tegen Alexandria ’66. Aanvang: 14.30 uur.

Bron: Erik de Bruin.