Politie valt binnen voor doorzoeking bij Chemours

DORDRECHT - Op dinsdagochtend 15 april 2025 is de politie binnengevallen bij het chemiebedrijf Chemours. De doorzoeking maakt deel uit van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf, dat al jaren onder vuur ligt vanwege het lozen van schadelijke stoffen, waaronder PFAS, in de omgeving. De politie was met veel mensen aanwezig.
De inval volgt op een reeks aangiften die de afgelopen jaren zijn gedaan tegen Chemours. Deze aangiften, aanvankelijk gestart door enkele omwonenden en later gesteund door duizenden burgers, beschuldigen het bedrijf van het opzettelijk verspreiden van gevaarlijke stoffen in lucht, bodem en water. De aanleiding voor deze actie komt voort uit een onderzoek naar de mogelijke strafbare handelingen van de huidige en voormalige leiding van het bedrijf.
Het Openbaar Ministerie (OM), dat het onderzoek leidt, wordt bijgestaan door onder meer de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), en milieudienst DCMR. De focus van het onderzoek ligt op het vergaren van informatie en mogelijk bewijsmateriaal. Over de exacte aard van de zoektocht doet het OM geen uitspraken.
Chemours zelf spreekt van een "onaangekondigd bezoek" en zegt volledig mee te werken, zoals ook tijdens eerdere inspecties. Over verdere details wordt voorlopig gezwegen, vanwege de gevoeligheid van het lopende onderzoek.
De achtergrond van de zaak gaat terug tot decennia van zorgen over de uitstoot van PFAS, een verzamelnaam voor door de mens gemaakte chemische stoffen die in verband worden gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s. Documenten en onderzoeksrapporten suggereren dat het bedrijf – en zijn voorganger DuPont – al lange tijd op de hoogte was van de schadelijke effecten van deze stoffen, maar deze kennis niet deelde met het publiek of de autoriteiten.
De inval markeert een belangrijk moment in het juridische proces rond Chemours. Of het daadwerkelijk zal leiden tot strafrechtelijke vervolging van het bedrijf of individuen binnen de organisatie, moet nog blijken. Voor veel betrokkenen en omwonenden is de actie echter een signaal dat hun zorgen serieus worden genomen.