Maandag 1 december Sirenes en NL-Alert getest

01 december 2014
Maandag 1 december Sirenes en NL-Alert getest

DRECHTSTEDEN - Op maandag 1 december werd NL-Alert tegelijk met de sirene getest. Als u met uw mobiel NL-Alert al kunt ontvangen, kreeg u dus een testbericht toegezonden. Als u het NL-Alert bericht niet ontving, was uw toestel niet goed ingesteld of (nog) niet geschikt om de waarschuwingsberichten te kunnen ontvangen.

NL-Alert is een vrij nieuw gratis middel van de overheid om mensen in geval van acute nood te bereiken met een bericht via de mobiele telefoon. In zo’n noodsituatie wordt iedereen in de directe omgeving van de plaats des onheils via de mobiele telefoon geïnformeerd over de situatie. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment moet doen.

Hoe werkt NL-Alert?
NL-Alert werkt op basis van gsm-zendmasten. Hiermee worden tekstberichten uitgezonden naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Bij een acute noodsituatie stelt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een bericht op en geeft aan voor welk gebied de waarschuwing geldt. De meldkamer zendt het bericht uit naar de antennes in het bedreigde gebied.

Kan elke telefoon NL-Alert ontvangen?
U hoeft zich er niet voor aan te melden of op te abonneren. Maar u kunt wel controleren of uw mobiele telefoon ingesteld kan worden. Het telefoonnummer is niet bekend bij de overheid en kan ook niet worden opgeslagen. Inmiddels kan ruim 60% van de 16 miljoen telefoontoestellen in Nederland NL-Alert ontvangen. Dit zal de komende jaren verder toenemen; nieuw verkochte mobiele telefoons zijn steeds vaker al standaard ingesteld voor ontvangst van NL-Alert. Op de speciale pagina instelhulp http://instelhulp.nlalert.nl kunt u kijken hoe u het toestel, als dat kan, moet instellen om de berichten wel te kunnen ontvangen en of de eigen mobiele telefoon NL-Alert wel ondersteunt.

Andere middelen
Andere waarschuwingsmiddelen die kunnen worden ingezet bij een ramp of crisis zijn: de sirenes, de calamiteitenzender Radio Rijnmond (93.4 FM) en de TV Rijnmond  Ook twitter-account van de betreffende gemeente(n), de Veiligheidsregio en brandweer (@VRZHZ en @Brandweerzhz) de websites van gemeente(n), de veiligheidsregio of www.crisis.nl worden ingezet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.