Plastic scheiden is en blijft belangrijk
SLIEDRECHT - In september verscheen het bericht in de media dat plastic scheiden niet zou lonen. Dit ligt gelukkig een stuk genuanceerder. Als plastic goed gescheiden wordt, loont het wel. Steeds meer inwoners en bedrijven zamelen plastic in en dit succes zorgt voor nieuwe uitdagingen voor sorteerfabrieken. Onderzoek toont aan dat het systeem van inzameling bijgesteld moet worden om tot een hogere kwaliteit en daarmee meer milieuwinst te komen.
Circa 80 procent van het ingezamelde kunststof wordt hergebruikt. Een belangrijk deel hiervan vindt direct zijn weg als grondstof voor nieuw plastic. Een ander deel van het kunststof bestaat uit een mix van verschillende kunststofsoorten waarvan het hergebruik op dit moment moeilijker en duurder is. Om dit kunststof beter en hoogwaardiger te hergebruiken, is het belangrijk dat de kunststoffen die op de markt komen ook beter te hergebruiken zijn. Ook is het belangrijk dat inwoners het kunststof goed scheiden, de sorteerfabrieken de kunststoffen zorgvuldig uit elkaar halen en dat producenten meer hergebruikt kunststof toepassen in nieuwe producten. Daardoor kan de milieuwinst van het kunststof hergebruik nog verder toenemen.
Wat hoort waar?
Zacht plastic, blik en drankkartonnen mogen als plastic afval in de grijze container of speciaal daarvoor bestemde zak. Dit wordt hergebruikt tot grondstof. Harde plasticsoorten zoals grote plastic folies, bouwzeil, campingzeil of partytenten kunnen bij het restafval. Plastic tuinmeubels, emmers, wasmanden en tuinslangen kunnen in de bak harde kunststoffen op het milieupark. Medisch plastic afval, zoals zakken met medicijnen of injectienaalden kunnen ingeleverd worden bij de apotheek of op het milieupark. Afval goed scheiden, is samen eruit halen wat erin zit!