Politie start met proef vuurwerkdetectiesysteem 'Elk rotje in het snotje'

28 november 2017
Politie start met proef vuurwerkdetectiesysteem 'Elk rotje in het snotje'

SLIEDRECHT - De Gemeente Sliedrecht heeft onlangs een vuurwerkdetectiesysteem geïnstalleerd. Met dit systeem is het mogelijk om binnen een paar seconden tot op een paar meter nauwkeurig te zien waar in het dorp vuurwerk wordt afgestoken. Daardoor kunnen politie en opsporingsambtenaren sneller en gerichter optreden. Zo hoopt de gemeente de overlast van vuurwerk tegen te kunnen gaan. Het systeem wordt geïnstalleerd voor een proefperiode van drie jaar.

De bedoeling van het systeem is om vuurwerkoverlast beter in kaart te brengen en beter te bestrijden. Ook kunnen overlastveroorzakers sneller worden gepakt. In verschillende gemeenten is al ervaring op gedaan met dit systeem en heeft het geleid tot minder overlast.

De apparatuur staat opgesteld op flatgebouwen in de buurt. Daar zijn decibelmeters neergezet die signalen doorgeven aan een app. Met die app kunnen politie en opsporingsambtenaren a la minute zien waar illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Doordat het systeem ook het aantal decibellen toont, kan het onderscheid maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. Ook maakt het systeem het mogelijk om hotspots in wijken in beeld te krijgen. Daar kan dan extra handhaving langs gestuurd worden.

Burgemeester Bram van Hemmen: "Met dit systeem hebben we elk rotje in het snotje. Ik verwacht dat we met dit systeem gerichter kunnen optreden en dat we daardoor op termijn de overlast van vuurwerk effectief kunnen bestrijden: of het nu gaat om schade, geluidoverlast of om letsel."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.