Historische legertrucks rijden door zaterdag 24 mei dwars door Sliedrecht

03 februari 2016 door Jord van Geldere
Historische legertrucks rijden door zaterdag 24 mei dwars door Sliedrecht

SLIEDRECHT – Na sportbolides en vrachtwagens zijn het zaterdag 24 mei historische legervoertuigen die in een lang lint door de Alblasserwaard rijden. Passagiers zijn mensen met een (verstandelijke) beperking. Het laatste gedeelte gaat dwars door Sliedrecht.

De jaarlijkse Legertruckdag, die dit jaar voor de negende keer wordt gehouden,  wordt georganiseerd door Stichting De Ark in samenwerking met Stichting Het Groene Virus. Zij hebben de handen ineengeslagen om (verstandelijk) gehandicapte mensen uit de regio een onvergetelijke dag te bezorgen. De stoet bestaat uit 32 historische legervoertuigen waarvan de meeste uit de Tweede Wereldoorlog stammen en werden bemand door de geallieerden. Naast mensen met een beperking (waarvoor de rondrit is bedoeld) nemen ook familieleden en vrienden deel. In totaal ongeveer 225 personen.

De tocht vangt rond 10.15 uur aan bij Bouwmaatschappij Merwestreek in Hardinxveld-Giessendam. De voertuigen rijden oostwaarts en stoppen in Gorinchem waar een lunch wordt genuttigd in het Da Vinci College. Vervolgens trekken ze de polder in. Via Hoornaar, Goudriaan en Ottoland komen ze uit bij de Nescio-boerderij van de familie Van den Berg aan de Elzenweg in Bleskensgraaf. Hier wordt een drinkpauze ingelast tot 15.15 uur waarna de tocht wordt vervolgd via Wijngaarden en Sliedrecht met als eindbestemming de Rivierdijk in Hardinxveld waar ‘s morgens ook de start was.

Route door Sliedrecht

De legertrucks rijden van west naar oost dwars door Sliedrecht. Ze komen via de Tolsteeg tussen Wijngaarden en Sliedrecht eerst op de Parallelweg uit waarna ze richting de wijk Craijenstein rijden en onder meer langs De Merwebolder komen. Vervolgens slaan ze de Deltalaan in en gaan ze via de Geulstraat de Molendijk op richting de Kerkbuurt. Aangekomen bij de Grote Kerk gaan ze de Stationsweg af om bij de eerste rotonde de Rembrandtlaan in te slaan. Deze weg wordt helemaal uitgereden waarna de stoet Sliedrecht verlaat via de Rivierdijk.

De legervoertuigen worden geëscorteerd door de politie. Ze verwachten rond 16.00 uur aan te komen in Hardinxveld-Giessendam.

Onderstaande foto’s zijn in 2013 gemaakt door Marieke de Ruijter uit Hardinxveld-Giessendam.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.