Leukst geklede deelnemer wint alternatieve Oranjeloop op Koningsdag

09 februari 2016
Leukst geklede deelnemer wint alternatieve Oranjeloop op Koningsdag

SLIEDRECHT - Toen de jaarlijks door trimclub ABC georganiseerde Oranjeloop in 2010 om veiligheidsredenen ten einde kwam, besloot een groepje Sliedrechters dat elk jaar deelnam op Koninginnedag 2011 toch de hardloopschoenen onder te binden. Zo onstond de alternatieve Oranjeloop, die morgen voor de vierde achtereenvolgende keer wordt gehouden.

,,Hoeveel lopers van start gaan? Ik durf het eerlijk gezegd niet te zeggen. Het is gegroeid van tien naar dertig naar vorig jaar veertig deelnemers. Omdat we inmiddels zijn aangesloten bij ABC en het daar ook onder de aandacht hebben gebracht, zou het best kunnen dat er ten opzichte van 2013 meer mensen aan de start staan. We zien het morgen wel”, aldus André van Dijk, die tot het groepje hardlopers behoorde dat drie jaar geleden de stoute schoenen aantrok.

Hij legt uit dat er drie afstanden zijn, te weten: 5, 7 en 10 kilometer. ,,In tegenstelling tot de vroegere Oranjeloop is het geen parcours dat deels is afgezet waarbij je rondjes loopt. We starten om tien uur ‘s morgens bij de jachthaven aan de Merwestraat en lopen via de Rivierdijk Sliedrecht uit, Althans, degenen die de langste afstand lopen. Zij maken een grote ronde via Wijngaarden. Bij het viaduct op de Stationsweg komen alle deelnemers weer bij elkaar. Het laatste stuk naar de start-finish lopen we gezamenlijk. Dat zal rond elf uur zijn als het dagprogramma op het Dr. Langeveldplein uit de startblokken schiet. Na afloop eten we een tompouce, drinken we een biertje en gaan we Koningsdag vieren.”

,,Het is geen wedstrijd”, merkt Van Dijk tot slot op. ,,Niet degene die als eerste finisht wint een prijs, maar wie het leukst is gekleed. We lopen allemaal in het oranje.” Op onderstaande foto uit 2013 is dat goed te zien.

ABC zag zich in 2010 genoodzaakt de Oranjeloop niet meer te organiseren omdat zij de veiligheid van lopers en vrijwilligers niet langer kon waarborgen. Een volledig afgezet parcours is in de jaren daarna niet van de grond gekomen.

Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.