OOPOEH brengt 55-plussers en baasjes met een hond of kat bij elkaar voor oppas

12 juli 2017 door Ton Vermeulen
OOPOEH brengt 55-plussers en baasjes met een hond of kat bij elkaar voor oppas

SLIEDRECHT - Stichting OOPOEH bestaat dit jaar vijf jaar. ‘Opa’s en oma’s passen op een huisdier’, staat er onder hun leuke logo met een afbeelding van een hond. Dat dekt aardig de lading. De stichting koppelt 55-plussers aan baasjes met een hond of een kat.

Baasjes zoeken vaak een vertrouwde oppas voor hun hond of kat. Ouderen willen graag de gezelligheid van een dier maar niet de continue zorg. 55-plussers die interesse hebben kunnen zich vrijblijvend aanmelden bij OOPOEH, om samen op zoek te gaan naar een geschikt oppasdier in de buurt. Een oppasdier is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor meer beweging en sociale contacten.

“In heel Nederland is de Stichting actief”, vertelt bureaumanager Meike Zwaan. “Op de website kunnen mensen zien hoever ze van elkaar vandaan wonen. “De steden zijn dichter bevolkt en er is minder contact onderling, daardoor loopt het daar beter.” Landelijk doen er al een paar duizend mensen mee aan het initiatief, vooral in Noord-en Zuid Holland. In Sliedrecht zijn het er nog niet zo veel, dat kan beter volgens Meike.

Uitjes om ouderen te bedanken
De Stichting organiseert ook maandelijkse uitjes voor de OOPOEH’s, om ervaring uit te wisselen. “Dat is om de ouderen te bedankten”, vertelt Meike. “OOPOEH’s passen vrijwillig op. Vaak zijn het alleenstaande ouderen, die vinden het gezellig om ervaringen uit te wisselen. Voor de baasjes geven we workshops over huisdieren.” Meike klinkt gedreven. “De vreugde van ouderen als ze gezelschap van een huisdier hebben, de blijdschap die het oplevert, daar doe ik het voor.”

Stichting OOPOEH is opgericht door Sofie Brouwer, met de wens om huisdieren en ouderen meer van elkaars gezelschap te laten genieten. Ze begon klein, maar al snel was er veel belangstelling: “ouderen die jarenlang een huisdier hebben gehad, willen vaak niet meer aan een nieuw huisdier beginnen. Ze missen het gezelschap wel, door een vast oppasdier kunnen zij toch nog genieten van een huisdier op de momenten wanneer het hen uitkomt.”

Oppas opa of oma
De afkorting OOPOEH staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. “Dat betekent niet dat we alleen maar opa’s en oma’s zoeken, zeker niet”, verduidelijkt Sofie. “Maar je wordt oppas opa of oma van het huisdier als je meedoet, zo moet je het zien.”

In en om Sliedrecht is de Stichting op zoek naar 55-plussers die af en toe gezelschap van een huisdier zouden willen. Ook baasjes op zoek naar een oppas voor hun huisdier kunnen zich aanmelden op www.oopoeh.nl of bellen naar 020-7853745.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.