Twee horecabedrijven Sliedrecht dicht na intrekken exploitatievergunningen na BIBOB procedure!
SLIEDRECHT - De burgemeester van Sliedrecht heeft afgelopen zaterdag de exploitatievergunning van twee Sliedrechtse horecabedrijven aan de Kerkstraat en aan de Rembrandtlaan ingetrokken. Ze moeten sindsdien gesloten blijven. Beide horecabedrijven waren in handen van één exploitant.
Bij een controle op 13 december 2018 constateerden de gemeente, politie, belastingdienst en andere handhavende diensten in beide bedrijven de nodige misstanden die onder ondermijning geschaard kunnen worden. Zo werd er onder andere illegaal gegokt, werd er een gasrevolver aangetroffen en was er verdenking van witwassen. In december 2018 werd door de gemeente één van de bedrijven gesloten voor een periode van drie maanden. Voor beide bedrijven werd toen ook de Drank- en Horecavergunning ingetrokken.
Bij een tweede (na)controle op 12 december 2019 zagen de controlerende partijen wederom diverse overtredingen. Ook werd beslag gelegd op een auto.
Controle en onderzoek naar misstanden:
De gemeente is naar aanleiding van de misstanden een zogenaamde BIBOB-procedure gestart. Deze procedure is bedoeld om te onderzoeken of de vergunning wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente de exploitatievergunning voor de horecabedrijven heeft ingetrokken en moeten beide bedrijven hun deuren sluiten.
Integrale aanpak ondermijnende criminaliteit:
De gemeentelijke aanpak maakt onderdeel uit van een al langer lopend ondermijningsonderzoek tegen de twee horecabedrijven. De politie heeft los hiervan nog een strafrechtelijk onderzoek lopen naar de overtredingen uit december 2018.
Gemeente en politie treden samen met diverse partners integraal op tegen ondermijnende criminaliteit. Dat doen we door informatie te delen en zaken die niet kloppen aan te pakken. Zo maken we als overheid de vaak onzichtbare ondermijning zichtbaar. Denk aan winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt en kapperszaken zonder stoel. Maar ook sportscholen en de automotive branche zijn vatbaar voor ondermijnende criminaliteit.
Illegaal gokken:
Voor het aanbieden van kansspelmogelijkheden is in Nederland een vergunning nodig van de Kansspelautoriteit. Het aanbieden van kansspelmogelijkheden zonder vergunning is illegaal en wordt gezien als een ernstig vergrijp. Gokken lijkt onschuldig, maar zeker wanneer het illegaal gebeurt kan het aanzienlijke problemen opleveren. Er is geen zicht op de geldstromen die er mee gemoeid zijn en er is geen controle mogelijk op een eerlijk verloop van de kansspelen. Bovendien verdwijnen de door de aanbieders van de gokactiviteiten verdiende bedragen vaak in een zwartgeldcircuit waarmee andere criminele of maatschappij-ondermijnende activiteiten kunnen worden gefinancierd. Ook is er geen zicht op personen die gokken, wat het bestrijden van gokverslavingen lastig maakt. ook vormt illegaal gokken een aantasting van de openbare orde en veiligheid en het woon- en leefklimaat.