Uitslagen onderzoek GenX in leidingwater: 'In Sliedrecht laagste waarden gemeten'

08 mei 2019
Uitslagen onderzoek GenX in leidingwater: 'In Sliedrecht laagste waarden gemeten'

SLIEDRECHT - Het chemisch/toxicologisch laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), heeft onderzoek gedaan naar het leidingwater van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht. Ze hebben het leidingwater onderzocht op de aanwezigheid van GenX. Uit het onderzoek is gebleken dat het leidingwater in Papendrecht 22 keer meer GenX bevat dan in Dordrecht en maar liefst 142 keer meer dan in Sliedrecht.

In Sliedrecht laagste waarden gemeten
Het onderzoeksteam heeft monsters genomen uit het leidingwater. In het bemonsterde Dordrechtse leidingwater werd 0,88 nanogram (ng) GenX per liter gemeten en in het Sliedrechtse leidingwater 0,14 ng. Wat betreft PFOA werd in het monster dat genomen is in Papendrecht ook een duidelijk hoger niveau (10 ng per liter) gemeten dan in Dordrecht (3,4 ng). In het leidingwater van Sliedrecht (< 0,5. ng) werd geen detecteerbare hoeveelheid PFOA gevonden. De waarden liggen onder de veiligheidsnormen van het RIVM. De veiligheidsnorm van het RIVM ligt op 150 ng per liter water. Sliedrecht zit met minder dan 0,5 ng dus ver onder deze norm.

Grote verschillen door verschillende waterbronnen
De grote verschillen tussen Papendrecht, Dordrecht en Sliedrecht zijn te verklaren door de verschillende waterbronnen. Het leidingwater in Dordrecht wordt door Evides uit spaarbekkens in de Biesbosch en diep grondwater gehaald. In Papendrecht wordt door Oasen gebruik gemaakt van rivierwater uit de Lek en grondwater. Het leidingwater in Sliedrecht wordt ook geleverd door Oasen, maar is afkomstig uit diep grondwater uit Lexmond.

Oasen reageert op het onderzoek
Oasen reageert zelf ook op het onderzoek: "Het onderzoek bevat geen nieuwe informatie anders dan we vanuit Oasen al eerder publiekelijk bekend hebben gemaakt. De meetresultaten zijn in lijn met onze eigen bevindingen, ook zoals we die op onze website hebben gepubliceerd. De hoeveelheid GenX in het drinkwater van Oasen ligt nog steeds ver onder de veilige richtwaarde. De concentraties zijn zelfs aan het afnemen. Dit resultaat is te danken aan de voortdurende inzet van onze klanten, overheden en Oasen. Het is gelukt ervoor te zorgen dat Chemours haar lozingen afbouwt naar 20 kg/jaar in 2020, waar de vergunning begin 2017 nog 6400 kg/jaar en begin 2018 nog 2035 kg/jaar toestond."

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.