PRO Sliedrecht stemt tegen stedenbouwkundig plan BHS: ‘Te weinig zekerheid, te weinig draagvlak’

SLIEDRECHT - PRO Sliedrecht heeft tijdens de raadsvergadering van vanavond tegen de vaststelling van de stedenbouwkundige kaders voor de Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS). gestemd. Deze plannen beslaan negen locaties verspreid door Sliedrecht en vormen daarmee een van de meest ingrijpende ruimtelijke trajecten van de afgelopen jaren. Raadslid Timo Pauw en Ben van der Plas noemt het plan onvoldoende concreet, te mager in participatie-opbrengst en niet stevig genoeg onderbouwd om zo’n brede herontwikkeling te verantwoorden.
“Er is veel gesproken, maar uiteindelijk te weinig gedaan met wat er leeft in de buurten. Dan kun je als raadslid moeilijk instemmen met een kader dat op deze manier wordt doorgedrukt,” aldus Pauw.
Vijf gezamenlijke voorstellen met PvdA
PRO Sliedrecht heeft samen met de PvdA vijf belangrijke voorstellen ingediend om het plan te verbeteren: Twee daarvan zijn mede ingediend door de VVD
- Het bindend adviesrecht van de gemeenteraad bij het Besluit Omgevingsplanactiviteit (BOPA) behouden (voldoende steun gekregen);
- Het gebouw aan de Maaslaan minder hoog maken (geen voldoende steun gekregen);
- Het gebouw aan de Maaslaan verder van de rand van het park plaatsen om het groen te beschermen (geen voldoende steun gekregen; helaas trokken drie raadsleden hun steun op het laatste moment in, waardoor dit belangrijke voorstel strandde);
- Zo veel mogelijk parkeerplaatsen onder het gebouw aan de Middeldiepstraat realiseren binnen de regelgeving (voldoende steun gekregen);
- En een gezamenlijk voorstel om woningen te reserveren voor een maximale verkoopprijs van 70% van de NHG-grens, ingediend samen met PvdA én VVD (circa €405.000) (voldoende steun gekregen).
Parkeren op locatie Middeldiepstraat – maar met beperkingen
Een belangrijk punt van zorg blijft het parkeren, met name op locatie Middeldiepstraat. PRO-Sliedrecht diende hierover, samen met de PvdA, het amendement Parkeren in de Middeldiepstraat in, waarin werd aangedrongen op het hanteren van een norm van 0,7 per wooneenheid bij het nieuwe appartementengebouw. Dit amendement werd met brede steun aangenomen (15 stemmen voor, 4 tegen) – opvallend genoeg stemden ook CDA en SGP/CU voor. “Met een maximum van 0,7 per woning komt dat neer op zo’n 19 plekken onder het gebouw,” aldus Pauw. “Dat zijn er slechts drie minder boven de grond op het plein ( 30 parkeerplaatsen) maar meer dan dit zit er binnen de huidige regelgeving en het huidige politieke klimaat simpelweg niet in.”
Er komt nu een onderzoek naar een uitbreiding van de parkeergarage onder het gehele plein bij de Middeldiepstraat. Dat onderzoek gaat daadwerkelijk van start, maar of die uitbreiding er komt, is afhankelijk van de uiteindelijke kosten. Pauw is kritisch: “Het is opnieuw een typisch voorbeeld van: we doen een onderzoek om tijd te winnen. En ondertussen legt de raad het college geen strobreed in de weg bij de daadwerkelijke keuzes.”
Maaslaan: bijna gelukt, maar onnodig snoeien van bomen niet uitgesloten
Bij de locatie Maaslaan dienden PRO Sliedrecht en de PvdA gezamenlijk een amendement in om onnodig drastisch snoeien van waardevolle bomen te voorkomen. Hoewel in het debat meerdere keren werd benoemd dat dit in de praktijk zou betekenen dat het gebouw iets verder van het park gepositioneerd moest worden, stond die verplaatsing niet expliciet in het amendement zelf. “Het had bijna succes – tot op het laatste moment drie cruciale stemmen wegvielen. Zonde, want hierdoor is onnodig snoeien van bomen niet uitgesloten,” zegt Pauw.
Betaalbare woningbouw, maar onvoldoende geborgd
Hoewel PRO Sliedrecht zich nadrukkelijk uitspreekt vóór woningbouw – zeker in het betaalbare segment – vindt de fractie het huidige plan te vaag en onvoldoende in balans. Het gezamenlijke voorstel met PvdA en VVD om woningen te reserveren tot 70% van de NHG-grens (circa €405.000) werd aangenomen. Dit betekent concreet dat er 22 betaalbare woningen worden gerealiseerd binnen het totaalproject. “Het is nog steeds veel geld en niet voor iedereen betaalbaar, maar dit is het maximale wat we nu kunnen doen binnen de regelgeving – én wat nodig is om überhaupt een ontwikkelaar te vinden die hier wil bouwen,” aldus Pauw.
Nieuwe Omgevingswet maakt proces nog complexer
Met de nieuwe Omgevingswet, die nog maar een jaar in werking is, verschuiven veel bevoegdheden naar het college. “Ook wij als raadsleden zijn nog zoekende in hoe dit in de praktijk uitpakt. Juist daarom hadden we extra zorgvuldig en kritisch moeten zijn,” zegt Pauw.
Positief is dat op aandringen van onder andere PRO Sliedrecht en PvdA het bindend adviesrecht van de gemeenteraad bij het Besluit Omgevingsplanactiviteit (BOPA) behouden blijft. “De raad moet betrokken blijven als deze stedenbouwkundige kaders vertaald worden naar juridische afspraken.”
Waardering voor samenwerking – ondanks teleurstellend eindresultaat
Pauw sluit af met waardering voor het onderlinge overleg binnen de gemeenteraad: “We hebben serieus alternatieven besproken en samengewerkt over partijgrenzen heen.
Maar op de belangrijkste punten kregen we net niet voldoende steun.
Daarom konden wij niet instemmen met deze kaders.”“Tegelijkertijd vinden wij dat onze inwoners altijd terecht moeten kunnen bij de gemeenteraad, die niet alleen hoort maar ook meebeslist over het beleid.
Dat beleid wordt vervolgens uitgevoerd door het college. Helaas is het in Sliedrecht zo dat het college van burgemeester en wethouders vaak meent het beter te weten dan wie dan ook.
Correcties en echte invloed vanuit de gemeenteraad is dan ook zeldzaam. We zijn benieuwd wat de volgende participatieronde, gepland in maart 2026, zal opleveren.”