Samuël Gijsen en Luana Mensing jeugdschaakkampioenen van de Rotterdamse Schaakbond

29 februari 2016

SLIEDRECHT - Tijdens de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond hebben de Sliedrechtse deelnemers het meer dan uitstekend gedaan. Ten eerste wist Luana Mensing op zeer overtuigende wijze het kampioenschap in categorie E binnen te halen. Ten tweede  wist Samuël Gijsen verrassend categorie G te winnen. Ten derde  wist William Gijsen gedeeld eerste te worden in de sterke B-categorie. Ten vierde eindigde Luana Mensing als derde in deD-categorie.

Zo haalde Schaakvereniging Sliedrecht in ieder geval 3 tickets voor de Nederlandse Jeugdkampioenschappen binnen.

In de E-categorie was de 9-jarige Luana Mensing ongenaakbaar. Door haar eerste plaats in de meisjescategorie plaatste ze zich ook direct voor het Nederlands kampioenschap. Met 6,5 punten uit 7 partijen eindigde de Sliedrechtse jeugdkampioen ook als gedeeld eerste bij de jongens.

Luana speelde een uitermate sterk toernooi en moest alleen een remise toestaan aan de uiteindelijke medekampioen Wesley Tjon Tjin Joe. De overige zes partijen wist de jongste Mensing-telg vrijwel allemaal overtuigend te winnen.

William Gijsen (14) kende een overtuigende start in de B-categorie. Hij wist zowel in de eerste als tweede ronde te winnen. Op de tweede dag voegde hij daar nog eens 1,5 punten toe. Op de slotdag had hij het zwaar. Na verlies tegen de kampioen van de A-categorie wist hij in de laatste ronde keurig remise te spelen tegen KNSB-speler Arne Pols. Zodoende eindigde William prachtig als gedeeld eerste in de sterkste categorie van het PJK. In de strijd om een NK-ticket moest hij het in de barrage afleggen tegen de gebroeders Pols.

In de D-categorie was het weer Luana Mensing die van zich doet spreken  Na 9 spannende partijen en na 3 dagen schaken wist het Sliedrechtse talent netjes als derde te eindigen in de meisjes-categorie. Daarmee plaatste Luana zich ook voor deze categorie voor het NK. Een geweldige prestatie, want niet eerder wist een Sliedrechtse jeugdspeler zich voor 2 NK’s te plaatsen.

In de G-categorie was het Samuël Gijsen (pas 7 jaar!) die zich op goede wijze naar het kampioenschap wist te spelen. In de gemengde FGH-categorie wist hij maar liefst 4 punten te scoren en daarmee bleef de Sliedrechtse troef de concurrentie minstens een punt voor. Met zijn kampioenschap plaatste Samuël zich voor de Nationale Pupillendag 2016.

Zo eindigde het PJK RSB 2016 dus met veel Sliedrechts succes. Een goed teken en tevens een beloning voor de vele jeugdbegeleiders en trainers die meegewerkt hebben aan dit succes.