Volgende brief van de Burgemeester over opvang Oekraïners

SLIEDRECHT - Maandag 21 maart heeft burgemeester Jan de Vries een volgende brief aan de gemeenteraad gestuurd met de actuele informatie over de opvang in Sliedrecht van mensen die uit de Oekraïne gevlucht zijn.
Beste raadsleden,
Daar waar voor veel mensen op de vlucht uit het oorlogsgeweld de hectiek en onzekerheid nog groot is, hebben we in Sliedrecht grote stappen gezet in de opvang. De centrale opvanglocatie is helemaal operationeel, waardoor daar het maximale aantal gasten ontvangen kan worden. Mede namens het college van B&W dank ik de vele Sliedrechtse inwoners, ondernemers en organisaties die zich intensief inzetten om de mensen die gevlucht zijn een tijdelijk thuis te geven. Uw inzet is overweldigend. Graag informeren wij u opnieuw over de verschillende aspecten van de opvang in Sliedrecht.
Centrale opvang Stationspark
Samen met de gemeenten uit de Veiligheidsregio ZHZ vangen we vluchtelingen op. In onze centrale opgang verblijven mensen die aankomen vanuit de doorstroomlocatie in Gorinchem of Hardinxveld-Giessendam. Het doel van de Veiligheidsregio is om vluchtelingen ook rechtstreeks in de langdurige opvanglocaties te huisvesten. Vandaag verblijven er 110 vluchtelingen op het Stationspark. We hebben daarmee het maximale aantal gasten van 158 nog niet bereikt en houden altijd ruimte om in noodgevallen mensen op te kunnen vangen.
Gastgezinnen
Naast de opvang in de centrale opvanglocatie zijn er vanaf het begin van deze crisis een twintigtal gastgezinnen die liefdevol de deuren van hun huis hebben geopend. Zij zijn met elkaar verbonden via ‘Sliedrecht voor Oekraïne’. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar hun website:
https://sld4uk.nl/. Tijdens een avond met de gastgezinnen heb ik mijn grote waardering uitgesproken voor deze zorg en aandacht die zij hebben voor de mensen in nood. Daarnaast heb ik onze steun toegezegd om dit vrijwilligerswerk ook voor langere tijd te kunnen volhouden. Met het kernteam van ‘Sliedrecht voor Oekraïne’ maken wij daarvoor ook praktische afspraken.
In het gesprek met hun gasten (ongeveer 60) werd mij weer duidelijk dat zij zeer dankbaar zijn voor de opvang in de gastgezinnen en graag mee willen doen in onze Sliedrechtse samenleving.
Activiteiten
Als je weggerukt wordt uit je dagelijks bestaan en je nu alleen zorgen kunt maken over iedereen en alles wat je hebt achtergelaten, dan zijn de dagen heel lang. Bij verschillende mensen is de wens uitgesproken dat zij graag Nederlands willen leren en dat er activiteiten georganiseerd worden.
Vorige week is SJOS gestart met activiteiten voor de jeugd, met prachtige stoepkrijttekeningen op de parkeerplaats als gevolg. Even ontspanning na alle stress.
Vandaag, 21 maart, zijn de taallessen begonnen. In twee groepen wordt er gewerkt. Twee volle groepen die 1,5 uur aan de slag zijn geweest. Naast Nederlands is het ook mogelijk om pianolessen te volgen.